Пређи на главни садржај

Поука Патријарха Павла: Узрок српске неслоге



Патријарх Павле је за живота дао много драгоцених поука и тумачења дилема савременог живљења. У једном интервјуу „Дверима“, осврнуо се на српску неслогу, чији узрок  види у „мајци свих грехова“ – гордости.
Верујемо да ћемо кроз речи патријарха Павла који је испричао кроз анегдоту током свог службовања на владичанској столици Рашко-призренске епархије, јасније видети актуелну политичку и свеукупну позорницу и боље разумети дилеме које проистичу из стања у којем се налазимо.
„Проблем је у несхватању основног јеванђељског принципа – љубави, на место којег влада сујета и гордост, а кад се гордост подигне онда долази до свађе и нетрпељивости. Наши непријатељи су компактни, а код нас је другачије.
Један Грк у оно доба, кад су наши преци долазили у ове крајеве прочитао нас је и забележио, па је записао:
`Код Срба се не може ништа учинити митом, ем што су неподмитљиви, ем због многих супротних гледишта`.
Није несрећа што ми имамо супротна гледишта, јер кад је реч о нечему, може се ствар сагледати са више страна, али код нас често долази до онога што није више разлика у мишљењу, него што је злочин!
Био сам на Косову преко 34 године, па је било тешко добити дозволу у оно доба да се обнови нека црквица порушена у турско доба.
Али кад би понекад и добили дозволу, онда се састанемо ја, свештеник и црквени одбор да видимо какву ћемо цркву да градимо, колико имамо средстава, да ли ће имати кубе, од каквог материјала…
Онда каже један: `Најбоље би било да радимо од блокова, то је најјефтиније и најбрже`.
А други ће рећи: `Јесте од блокова, али нећемо ми за 10 година поново да градимо цркву, треба да градимо од мало трајнијег материјала`.
Па добро, имамо камена па ајде од камена да правимо.
А онда ће један да каже: `Ма знаш, ако будемо могли после неког времена да живопишемо, да метнемо фреске. По камену и садашњем малтеру, тешко ће то бити`.
Онда ће овај: `Па добро, она би споља била од камена, а унутра од цигле`.
Ето, колико различитих гледишта и свако има свог смисла.
Е сад имамо форум који ће одабрати од свега тога како црква да изгледа, од камена, од цигле, да има кубе, колико метара да има и тако то.
Е, све је ово до сада било добро, али сад код нас долази оно што није добро, што бива да не буде добро.
Они чије гледиште није узето у обзир, они не само да ће вам бити непријатељи, већ ће и употребити непријатеље да онемогуће да ви ишта  учините!
Немамо куд, тога се морамо ослободити. То је само једна гордост, једна сујета: `Ја па ја`!
А гордост је први грех који је постао у свету. Из гордости се дигао сатанаило, а од њега сатанисти који приповедају да су они све и свја. Ето то је та несрећа нашег народа.
Кад будемо тога свесни и будемо мало смиренији и макар толерантнији, ако већ нисмо у љубави, онда ћемо моћи да схватимо и то гледиште другога, не да га усвојимо ако оно није добро, али да га схватимо како не би дошло до толико мржње и да не дође до оног што нас толико цепа и дели према непријатељима, да је непријатељима то боље него нама самима“.
Тако је говорио наш добри родитељ Патријарх Павле. Када кроз овај поучни пример сагледамо српске политичке партије, које гледају међусобно да се сатру чак и око циљева око којих би морале да сарађују, онда видимо како је ствар једноставна и како смо сви ми робови сујете и гордости појединаца и интересних група.
Извор: Ин4С

Патријар Павле о гордости https://youtu.be/VMs56dE0r1s


Коментари

Популарни постови са овог блога

Пастир Светог апостола Јерме

  Препоручујемо полако читање овог не баш лаког штива, које упркос томе даје велике увиде у човеков духовни живот и борбу са страстима. Пастир Светог Јерме Јерма је пореклом из нижег друштвеног слоја, што показује и његов језик који садржи доста латинизама. Према његовом делу  Пастир , Јерма је прво био роб  Хришћанин , кога је у  Риму  купила једна Хришћанка по имену Роди и тиме га ослободила ропства. Када је постао слободан, бавио се земљорадњом и трговином и стекао велико богатство. Али, занемарио је морално васпитање своје породице, па су му деца у време гоњења  Хришћана  отпала од вере, док су он и његова жена остали чврсти у вери. Последица тога била је пропаст Јерминог богатства; остало му је само једно мало имање, довољно за његове потребе. Он се  покајао  и од малог  Хришћанина  постао велики поборник  Христове  науке. Дело  Пастир , чији је циљ да привуче  грешнике  на  покајање , обилује моралним поукама. Сам писац поделио га је на три дела: Пет виђења, које је писац добрим

Кроз Часни пост: Субота пете седмице поста - Акатистна субота – Похвала Одигитрији Пресвете Богородице

Грешним делима приближила си се вратима пропасти; али Онај Који је сатро врата пакла силом Свога Божанства отвори теби врата покајања, свехвална светитељко, јер је Он Сâм врата живота. Јутрење – пета недеља Поста Тропар светој Марији Египћанки Поуке Светих Отаца: Када би Бог строго испитивао дела која су противна Њему, ми не би смо живели ни један дан. Свети Јован Златоусти Молитва: Подај нам, Боже, да јасно сагледамо оно што нам доноси мир. Нека би у ово подобно време хитали да чинимо дела ради мира и добре воље, свуда око себе и у свету. Амин. Читања из Светог Писма: Јевр. 9: 1-7 Лука 1: 19-49, 56 Богомислена размишљања: Јер у Бога је све могуће. Лк. 1:37 Преузето из књиге „Кроз Часни пост – Мисли за сваки дан“, Манастир Подмаине, 2007 Акатистна субота – Похвала Одигитрији Пресвете Богородице Поводом последовања Акатиста похвала Одигитрији Пресвете Богородице у суботу Пете седмице Великог поста Реч је о рановизантијској химни, првобитно званој само акатист, коју су каснији

КАКО НАЈБРЖЕ СТЕЋИ ДУХОВНИ МИР?

САМОУКОРЕВАЊЕ   • Вид смирења, који припрема за трпљење невоља пре но што се појаве и помаже њихово мирно подношење када се појаве, Свети Оци су назвали  самоукоревањем. Самоукоревање је окривљавање себе за греховност заједничку свим људима и своју посебно. При томе, корисно је сећати се својих нарушавања Закона Божијег и набрајати их, осим блудних падова и спотицања, за које оци забрањују да их се детаљно присећамо, јер обнављају у човеку греховни осећај и наслађивање њиме. Самоукоревање, када достигне своју пуноту, коначно из срца искорењује злобу, искорењујући лукавство и лицемерје, које не престаје да живи у срцу све док je у њему присутно самооправдање. 1. 318-319 • Бављење самоукоревањем претвара то укоревање у навику. Када онога ко је стекао ту навику задеси нека невоља, истога часа у њему се јавља дејство навике и невоља се доживљава као заслужена. Главни узрок сваког узнемирења – каже преподобни авва Доротеј ако пажљиво испитамо, јесте то што не укоревамо себе. Одатле проистич

ЧУДО СВЕТОГ ПРИЧЕШЋА

ЧУДО СВЕТОГ ПРИЧЕШЋА Предговор Љубав Господа нашег Исуса Христа према људима толико је велика да је Он ради нашег спасења примио смрт, али нам је даровао и могућност да се непрекидно најприсније сједињујемо са Њим. Зато је на Тајној вечери пред Своја крсна страдања Господ установио Тајну Светог Причешћа. Свети јеванђелисти приповедају о томе како је била установљена ова Тајна. Тако јеванђелиста Матеј пише: Приступише ученици Исусу говорећи Му: Где хоћеш да ти уготовимо да једеш Пасху? А он рече: Идите у град томе и томе, и кажите му: Учитељ каже: Време је моје близу, код тебе ћу да учиним Пасху са ученицима својим. И ученици учинише како им заповеди Исус и уготовише Пасху. А кад би увече, седе за трпезу са Дванаесторицом ученика. И кад јеђаху, узе Исус хлеб и благословивши преломи га, и даваше ученицима, и рече: Узмите, једите; ово је тело моје. И узе чашу и заблагодаривши даде им говорећи: Пијте из ње сви; јер ово је крв моја Новога завета која се пролива за многе